In een zevental bijeenkomsten, steeds op dinsdagavond in het Open Huis, komen 13 tot 15 deelnemers bijeen om te spreken over hun geloofservaringen.
De Open gesprekskring is een gespreksgroep in oecumenisch verband. Een nieuwe gesprekscyclus start in september of oktober en de laatste bijeenkomst is in april. Parochianen van de Norbertusparochie, leden van de Andreasgemeente én van andere protestantse geloofsgemeenschappen treffen elkaar in deze periode één keer in de zes tot acht weken.
Onderwerp van gesprek zijn publicaties op theologisch gebied van een grote verscheidenheid aan auteurs, onder wie Harry Kuitert, Cees den Heijer, Roger Lenaers, Stephan de Jong, Carel ter Linden, paus Franciscus, Marcus Borg,Tomáš Halík en Hans Achterhuis/Maarten van Buuren. Er wordt met respect voor ieders achtergrond en mening van gedachten gewisseld. De afspraak is dat wat ter tafel komt, binnenskamers blijft. Dat maakt een openhartig gesprek mogelijk.
De nieuwe gesprekscyclus start op 1 oktober. Parochianen van de Norbertusparochie, leden van de Andreasgemeente én van andere protestantse geloofsgemeenschappen treffen elkaar zeven keer. Nieuwe gespreksgenoten mogen aanschuiven.
Data: 1 oktober, 12 november, 17 december, 21 januari, 3 maart, 21 april en 16 mei.
Thema dit jaar: Tomáš Halík, Raak de wonden aan
In het seizoen 2019 – 2020 komt het nieuwste boek van Tomáš Halík aan de orde: Raak de wonden aan, Over niet zien en toch geloven, 2018, 180 blz., ISBN 978 90 239 5417 0, € 19,99. Het bevat veertien theologisch-filosofische hoofdstukken.
Uitgangspunt is het verhaal van de ongelovige Thomas. Thomas wil ‘bewijzen’ hebben en de kruiswonden van Jezus aanraken voor hij kan geloven dat Hij is verrezen.
Als Christus naar Thomas toegaat, is Hij niet de triomferende en glorierijke Verrezene. Nee, Hij laat zich zien als de Gekruisigde die is verrezen. Hij verbergt niet zijn wonden, maar laat ze zien. Het ontlokt Thomas de kreet: ‘Mijn Heer en mijn God’, waarmee hij Jezus niet alleen herkent als zijn meester maar ook als God.
Het verhaal van Jezus aan het kruis is allereerst het verhaal van Zijn passie. Het roept echter ook op tot compassie, niet alleen van en met de gekruisigde, maar van en met allen die in hun leven wonden moeten dragen.
Zoals Thomas de wonden van Jezus aanraakte, zo moeten wij de wonden van de wereld aanraken (ecce homo). Om ons geloof ten diepste te beleven moeten we net als Jezus tot in de afgrond van het lijden gaan, ons eigen lijden en dat van onze medemensen. Een groots en meeslepend boek!
Binnenkort verschijnt Halíks nieuwste: 'Niet zonder hoop, Geloven in een post-optimistische tijd'. Over de zoektocht naar hoop in tijden van crisis.
Tijd: dinsdagavond van 20.00 - 22.00 uur (voorheen op maandag)
Plaats: Open Huis, Vrijthof 22, 5081 CB Hilvarenbeek
Voorzitter: Ineke van Loon
Data: 9 oktober, 13 november, 18 december, 15 januari, 26 februari en 16 april.
Contact: via