Protestantse Gemeente te Hilvarenbeek e.o.
20150628100513.jpg

Agenda

Datum

Activiteit

Plaats

Tijdstip

Wo 7 november Vrouw en Geloof Open Huis 9.30-11.30
Di 13 november Open Gespreksgroep Open Huis 20.00-22.00
Wo 14 november filmmiddag: Iris Open Huis 14.00 - ..
Vr 16 november Taizé avondgebed Andreaskerk 20.00
Ma 19 november Gesprekskring over Job Open Huis 14:00 - 16:00
Wo 21 november Vrouw en Geloof Open Huis 9.30-11.30
Wo 21 november Kerkenraad Open Huis 13.30
Vr 7 december Taizé avondgebed Andreaskerk 20.00
Di 18 december Open Gespreksgroep Open Huis 20.00-22.00
Wo 19 december Kerstmiddag Open Huis 15.30
Vr 21 december Taizé avondgebed Andreaskerk 20.00

Filmmiddag - woensdag 14 november

De film “Iris” gaat over de Britse romanschrijfster en filosofe Iris Murdoch. Als zij een lezing houdt over de vrijheid van de geest, dwalen haar gedachten af naar vroeger. Het is het begin van de ziekte van Alzheimer. In de film zien we haar en haar levenspartner John Bayley, hoogleraar Engelse letterkunde in Oxford. De beelden wisselen tussen hun jonge jaren en hun huidige leven waarin ze zich steeds opnieuw moeten aanpassen aan de dementie van Iris. Het is een rustige film met indringende, maar prachtige scenes. De acteur die John Bayley speelde kreeg er een Oscar voor.
De film duurt 1,5 uur. We houden tussendoor een pauze.
Datum: woensdag 14 november
Plaats: Open Huis
Tijd: 14.00 uur

Gesprekskring over Job - maandagmiddag 19 november

In het boekje ‘Jemima, dochter van Job’, dat onlangs is verschenen, staan naast het verhaal en de gedichten ook gespreksvragen. Deze vragen kunnen je thuis aan het denken zetten, maar het kan ook fijn zijn om er met een paar mensen over te praten.
Deze keer zal het gaan over hoe vrienden kunnen reageren op verlies. Ook gaat het over de schuldvraag. Heeft God het lijden veroorzaakt of heb ik iets verkeerds gedaan? Ook al geloven mensen niet in God, toch wordt er bij problemen of ellende vaak gezegd: ‘God, waar heb ik dit aan verdiend?!’.

De middag staat open voor iedereen
Datum: maandag 19 november
Plaats: Open Huis
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Leiding: ds. Annemarie Hagoort

Leerhuizen in Oisterwijk

Ds. Marja van de Belt verzorgt een drietal Leerhuizen
Thema: ‘Verhouding tussen Oude en Nieuwe Testament en de mondelinge traditie’ Van de reclame weten we dat nieuw beter is. Wie stapt er in z’n oude brik als er een nieuwe auto voor de deur staat? En wie leest de krant van gisteren? Allemaal oud nieuws, achterhaald, niet interessant meer. Maar geldt dat dan ook voor het Nieuwe Testament ten opzichte van het Oude?
Kennelijk wel, want vele eeuwen werd de Hebreeuwse bijbel niet in de kerk gelezen of hoogstens als opstapje naar het grote nieuws in het Tweede testament.
De vraag is: wat is er zo nieuw in het Nieuwe Testament? En betekent dat dat we het Oude Testament dus eigenlijk wel kunnen schrappen, zoals Marcion in de tweede eeuw al bepleitte? Vanuit Joods perspectief zou dat de grootste misvatting zijn, omdat volgens hen de Hebreeuwse bijbel juist het allernieuwste testament is.
In drie ochtenden gaan we kijken hoe de verhouding tussen de twee testamenten zich ontwikkeld heeft in de loop van de kerkgeschiedenis. Hoe de bijbel door christenen gelezen en geïnterpreteerd wordt tegenover de praktijk in het jodendom, want dat kent immers naast de schriftelijke tekst ook nog een mondelinge traditie. En last but not least: hoe die teksten en verhalen functioneren in de feesten en in het dagelijkse leven van beide tradities.

Data: 1, 13 en 22 november
Plaats: De Voorhof, Oisterwijk
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Kosten: € 25,00
Opgave: Anc Burggraaf: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lezing in de protestantse kerk Eersel

maandag 12 november 14.30 u.
Elkaar helpen bij verlies en verdriet
Je kunt op heel veel momenten in het leven met ernstig verlies worden geconfronteerd, zowel in je eigen leven als in je onmiddellijke omgeving. Denken we maar aan het sterven van een familielid of een collega, echtscheiding, ongeneeslijke ziekte, verlies van werk, … Hoe kun je daarmee omgaan en familie, vrienden en collega’s ondersteunen? Het gaat ons allemaal aan, privé en in ons werk.
Manu Keirse (1946) is klinisch psycholoog, hoogleraar verliesverwerking aan de Universiteit Leuven, auteur van menig bestseller op het gebied van rouw en rouwverwerking, ervaringsdeskundige in rouwbegeleiding en een zeer gewaardeerd spreker. Kenmerkend voor Manu is hoe hij in zijn lezingen, zijn grote kennis en praktijkervaring weet om te zetten tot story-telling van hoog niveau. Middels vele voorbeelden uit de praktijk weet hij de vinger op elk punt te leggen.
Zijn lezing vindt plaats in de Protestantse kerk in Eersel aan de Markt.
De kosten zijn € 6.00, die u bij de entree van de zaal kunt voldoen.
U kunt zich aanmelden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U ontvangt daarop een bevestiging met alle nadere details.

20161120-009.jpg